Geschiedenis van V.K. Marcassou

 Onze voetbalpoeg werd gesticht in de lente van 1984. Dhr Devisch Gilbert uit Jabbeke, een fervent voetbal- en wielerfan kwam op   het idee  om een liefhebbersvoetbalploeg op te richten. Het was dan ook maar normaal dat bij het begin het gros van de spelers   Jabbekenaren waren.

 Zelfs de naam van de ploeg nl. F.C. Blasius verwees naar de gemeente Jabbeke, Blasius was immers de patroonheilige van de   gemeente. Er werd er voor gekozen om aan te treden in het voetbalverbond P.E.R.K.E.Z., aktief over bijna gans de regio's   Oostende, Gistel, Eernegem,  Ichtegem, Koekelare, zelfs Veurne. Het verbond telde toen 72 ploegen in zijn rangen, verdeeld over 5   reeksen. Als nieuwkomer moesten we dus  starten in de vijfde reeks, met als thuisterrein de terreinen van S.V. Jabbeke. Ons   lokaal was gevestigd te Jabbeke, met name café Concordia.

1984 - 1985

 Ons eerste seizoen was meteen een voltreffer, want we werden vice-kampioen met 3 punten achterstand op kampioen S.V.D.O.

 en konden zo na één seizoen reeds een trapje hoger spelen.

 De foto van de ploeg die dit verwezenlijkte:

  Bovenste rij: verzorger Staf Mylle, Patrick Roels, Henk Deschuytter, Rik Vandenberghe, Norbert Vandecasteele onze 

 lokaalhoudster Annie, Daniel Vandecasteele, Patrick Devisch en stichter Gilbert Devisch

 Onderste rij: Hans Vanrijckeghem, Patrick Vermeulen, Franky Boel, Etienne Deman, Eddy Roose, Michel Boel

1985 - 1986

  De overgang naar de vierde reeks werd al bij al goed verteerd, maar in de volgende seizoenen kwamen we steeds iets tekort om           de overstap naar de derde reeks te kunnen maken, getuige daarvan onze klassering:

  seizoen 1985 - 1986: 5é plaats

  seizoen 1986 - 1987: 5é plaats

  seizoen 1987 - 1988: 4é plaats

  seizoen 1988 - 1989: 3é plaats

1991 - 1992

  Vier seizoenen speelden we in de vierde reeks, maar door onze 2é plaats in het seizoen 1989 - 1990 was het zover: we werden     opnieuw vice-kampioen na Royal Auto Fiat en konden dus opnieuw proeven van een reeks hoger.  Het seizoen 1990 - 1991 ( eerste in de   derde reeks )   eindigden we op een tiende plaats, het verschil van reeksen liet zich duidelijk gevoelen.

 Tijdens de voetbalstop in de zomer van 1991 werd door het verbondsbestuur beslist om van de indeling in vijf reeksen over te   stappen naar een kompetitie met vier reeksen, dit door het geslonken aantal ploegen. Er waren toen nog 64 ploegen die de   kompetitie zouden aanvatten, wat voor ons geen gevolgen had; wij bleven in de derde reeks voetballen.

 Wat er voor ons wel veranderde, was met name een nieuwe sponsor. Dit bracht mee dat een einde gekomen was aan F.C. Blasius.

 We werden vanaf dan gesponserd door Bandencentrale Baele uit Jabbeke, wat natuurlijk om  een nieuwe clubnaam vroeg:

 BANDENCENTRALE BAELE. Tevens hadden we ook een nieuw lokaal, gelegen in de Dorpstraat te Jabbeke: café " Brouwershof " bij   Rosa.

 Vanaf het seizoen 1991 - 1992 speelden we enkele zorgeloze seizoenen in de derde reeks, 5é plaats in het seizoen 1991 - 1992,

 9é plaats in 1992 - 1993, 8é plaats in 1993 - 1994, 4é plaats in 1994 - 1995.

 Foto van Bandencentrale Baele:

 Staand: sponor Rik Baele, Johan Paepe, Luc Vandenberghe, Reno Van Braeckeveldt, Franky Boel, Patrick Devisch, Peter Stevens,

 sekretaris Gilbert Devisch, voorzitter Bertrand Verschaeve, Michel Boel.

 Zittend: Henk Deschuytter, Patrick Verschaeve, Diego..., Ronny Vanryckeghem, Patrick Vermeulen, Marc Versyp, Daniel   Vandecasteele.

1995 - 1996

 In de overgang van het seizoen 1995 - 1996 kregen we dankzij toenmalig speler Marc Versyp een nieuwe sponsor.

 Restaurant tea-room Verdi uit de Vlamingstraat te Brugge was bereid om ons van een nieuwe uitrusting te voorzien en onze   ploeg verder te steunen.

 Onze naam: Restaurant tea-room Verdi. We bleven op de terreinen van S.V. Jabbeke onze thuiswedstrijden afwerken.
 Veel heeft het niet mogen helpen want we eindigden het seizoen op een tiende plaats.

1996 - 1997

 Het seizoen 1996 - 1997 bracht wat verschuivingen in het bestuur. Stichter Gilbert Devisch had 11 seizoenen alles steeds in goede   banen geleid en vond dat de tijd gekomen was om er een punt achter te zetten als sekretaris. Tevens ruilden we ons thuisterrein   S.V. Jabbeke met V.K.S.O.   Zerkegem, en was ons nieuwe lokaal "De Anker " bij Viviane en Raf in Zerkegem.
 Als oudspeler en zo wat vertrouwd met de ploeg was Vermeulen Patrick bereid om de taak van sekretaris van Gilbert over te 

 nemen, en werd onze nieuwe lokaalhouder Raf de schatbewaarder. We eindigden dat seizoen op een goede 5é plaats.

 Het daaropvolgende seizoen 1997 - 1998 was een rustig en zorgeloos seizoen dat we op een 8é plaats afsloten.

1998 - 1999

 In 1998 - 1999 verliet ook onze toenmalig voorzitter Verschaeve Bertrand de ploeg. Zijn taak werd overgenomen door onze lokaalhouder   Raf die   voorzitter werd. We eindigden toen op een ietwat teleurstellende 10é plaats.

 In de zomer van 1999 was het bedrijf Marcassou uit Champlon bereid om ons te sponseren. Een Ardeens bedrijf die deel uitmaakt   van een   multinational en ons wou sponseren, het was dan ook maar normaal dat de keuze snel gemaakt was.

 De naam was snel gevonden. V.K. Marcassou, hoe kon het anders. Alles bleef bij het oude, veel veranderde er niet, en een 8é   plaats was het eindresultaat.

2000 - 2001

 Het seizoen 2000 - 2001, het tweede seizoen als V.K. Marcassou was een seizoen om snel te vergeten. Ondanks de goede wil en   sfeer die onze   ploeg steeds kenmerkte was dit niet voldoende om de blessurelast en op den duur het gebrek aan spelers te   compenseren, de afdaling naar reeks 4 was onvermijdelijk. Het kon enkel maar beter.

2001 - 2002

 Seizoen 2001 - 2002 was een nieuw begin voor V.K. Marcassou, we speelden vanaf nu op het terrein " De Kouter " te Bekegem,   tevens thuisbasis van V.K. Bekegem aantredend in de 1é reeks van Perkez. Ook hadden we een nieuw lokaal, de Madrid in   Bekegem, dit omdat Viviane en Raf na vele jaren besloten om geen café meer te houden. Het eerste seizoen in Bekegem   eindigden we op een 5é plaats,  ondanks géén al te goede start.

2002 - 2003

 Het seizoen 2002 - 2003 is een seizoen dat velen zich lang zullen herinneren. Een ongemeen spannende kompetitie tot de laatste 

 speeldag, met als smaakmakers Marcassou en Top 69/Bakkerij Iris. Met een maximum van drie punten verschil tussen beiden en 

 wisselende kopposities tijdens het seizoen, waren beiden reeds enkele weken voor het kompetitieeinde reeds zeker van promotie.

 Maar wie zou kampioen worden? Het toeval wilde dat op de laatste speeldag V.K. Marcassou tegen Top 69/Bakkerij Iris op het   programma stond. V.K. Marcassou had twee punten achterstand goed te maken om de titel te mogen vieren.

 Hoeft het gezegd dat de spanning bij   de talrijk  opgekomen supporters voor en tijdens de wedstrijd te snijden was? Een mooie   wedstrijd was het niet, daarom was het   belang te groot  maar de inzet van beide ploegen maakte veel goed.

 Het werd 1 - 0 dankzij een doelpunt van Deschacht Gino in de eerste minuten van de wedstrijd. Maar ook onze tegenstander   kwam  nog gevaarlijk voor het doel, maar kwam niet tot scoren, de buit was binnen.

 Voor de eerste maal in ons bestaan waren we kampioen! Deze groep speelde het klaar:

 Staand v.l.n.r.:Verschaeve Patrick, Demey Rony, lokaalhoudster Sonja, Samaey Geert, Vandaele Philippe, Denys Andy, Deschacht 

 Gino, Verschaeve Stijn, Claeys Bart, Devriese Pieter, Stevens Peter, lokaalhouder Ronny, sekretaris Vermeulen Patrick.

 Zittend v.l.n.r.: Deschacht Henk, Roose Dirk, Vanmassenhove Dries, Deman Laurence, Knockaert Koenraad,

 Hostyn Jochen, Delanghe Filip.

2003 - 2004

 Het seizoen 2003 - 2004, het eerste in de 2é reeks PERKEZ was ondankseen moelijke start een rustig seizoen dat we afsloten op   een 8é plaats.
 In de bekerkompetitie konden we wel doordringen tot de kwartfinales maar lieten ons in de laatste minuten verrassen door   reeksgenoot Reninge,   anders had een bekerfinale zeker mogelijk geweest.

2004 - 2005

 2004 - 2005 was een goed seizoen, ondanks de uitschakeling in de eerste ronde van de beker tegen Ettelgem 78 na het nemen   van   strafschoppen.   Zowat gans de kompetitie waren we in de running voor de 2é plaats met als rivaal F.C. Ramskapelle na het   ongenaakbare Rood / Wit die verdiend   kampioen werd. We stranden op een 3é plaats, maar het lot ( of moet ik zeggen het   

 noodlot ) zorgde toch voor een overgang naar eerste,  dit door het afscheid van o.a. Rood / Wit van het verbond PERKEZ, het 

 verdwijnen van Deco/Style en het starten van nieuwe ploegen in derde wat tot nieuwe reeksindelingen leidde.

2005 - 2006

 Het seizoen werd gestart met maar één vraag, zouden we ons in de eerste reeks kunnen bevestigen? Het was snel duidelijk dat   het er hier toch een stuk sneller aan toeging, en er heel wat betere spelers rondliepen. Ook hadden we de tegenslag om reeds in   de vierde competitiematch één van onze twee nieuwe spelers te zien uitvallen met een ernstige kwetsuur, waardoor hij de rest   van het seizoen buiten strijd was.

 Toch konden we gevestigde waarden uit eerste de nederlaag toedienen, waardoor het geloof om in eerste te blijven toenam.

 We eindigden dan ook op een geruststellende 10é plaats op 14 ploegen, waardoor we zogoed als zeker ook volgend seizoen in   eerste konden     aantreden. In de beker waren we in de voorronde vrijgeloot, zodat onze eerste bekermatch in de 16é finale tegen   Vuurtoren/ Monaco op het programma stond. Met de hakken over de sloot ( einduitslag1 - 1, gewonnen na het nemen van   strafschoppen ) stond de derby op het   programma tegen F.C. Zerkegem. Ook in de competitie hadden we van hen een match   gewonnen,zodat het niet onmogelijk was.

 En dat voetbal soms onrechtvaardig is, konden we nu ervaren. Ondanks een zeer goede wedstrijd gespeeld te hebben, gingen we   toch met 1 - 3   verlies de boot in. Al beschouwd, was het eerste jaar in eerste een leerrijk en geslaagd seizoen. Want onze   doelstelling was behaald: een verlengd verblijf in eerste.

2006 - 2007

 2006-2007 was een seizoen zonder uitschieters, behalve een gelijkspel tegende latere kampioen Venus.

 Met een plaats in de middenmoot wisten we ons te verzekeren om volgend seizoen ook in de eerste reeks te kunnen aantreden.
 We mochten vier nieuwe spelers verwelkomen wat de trainer wat meer mogelijkheden gaf. De beker werd overtuigend ingezet 

 met  een 13-1 overwinning ( tegen Tijl / Coiff. Nadine ), maar verrassend en helaas werd de volgende ronde niet overleefd

( trouwens een terechte   overwinning voor de Betty Boys ).

2007 - 2008

 Het seizoen 2007 - 2008 was ondanks dezelfde ploeg ( versterkt met enkele nieuwe gezichten ) rampzalig. Na een goede start   waren er enkele   blessures en konden we het goede ritme niet meer aanhouden. We konden geen wedstrijd meer winnen, 

 ondanks het soms goede geleverde spel en nogal dikwijls laat het geluk je dan ook in de steek. We konden ons nooit over deze 

 moeilijke periode heen zetten en de degradatie naar tweede was dan ook niet te vermijden.

 In de bekercompetitie was na Containers Depoorter onze volgende tegenstander Westkerke.

 Het hoeft geen uitleg dat de latere bekerwinnaar en kampioen van de eerste reeks een maatje te sterk was.

 Er werd met 2 - 0 verloren en de bekercompetitie was voor ons ten einde.

2008 - 2009

 Het eerste seizoen 2008 - 2009 in de tweede reeks was er één vol verwachtingen. Na een seizoen waarin blessureleed en pech

 ons achtervolgden, konden we onze kern aanzienlijk uitbreiden en versterken. We hoopten op een plaats in de top-drie, maar al   snel moesten we   onze ambities bijsturen, onze nieuwelingen bleken één voor één meerwaardes te zijn voor onze ploeg en dat   uitte zich in uitstekende resultaten.

 In de heenronde werd slechts éénmaal verloren tegen Café 't Vliegplein en gelijkgespeeld tegen Voegwerken Vandaele, beide   titelkandidaten.
 Hoe verder de competitie evolueerde hoe duidelijker het werd dat het verblijf in de tweede reeks maar één seizoen zou duren.   Vraag was enkel:   wanneer is de begeerde titel binnen? Het spelniveau was in de tweede ronde minder goed dan in de eerste   ronde, maar er werden ( tot op  het laatste van het seizoen ) geen punten weggegeven, en zo konden we op vier wedstrijden van   het seizoenseinde de titel al vieren ( een verdiende   titel ). De ontlading was groot, zeker voor onze captain Devriese Pieter, die   met een titel in schoonheid kon eindigen. VK Marcassou terug naar eerste!

Voor de beslissende wedstrijd Rozeveldvrienden A - VK Marcassou

 Rechtstaand v.l.n.r. : T2 Vandenberghe Koen, T1 Demey Rony, Dezuttere Steven, De Schryver Mario, Claes Kristof, Despiegelaere Wouter,
 Cooleman Anthony, kapitein Devriese Pieter, afgevaardigden De Schacht Henk en Samaey Geert, secretaris Vermeulen Patrick

 Onderste rij: supporter Devriese Arno, Van Steenkiste Tim, Vandaele Philippe, Van Massenhove Dries, Piette Anthony, Beernaert   John, Roose Dirk en Dewanckele David.

 Ontbreken op de foto: doelman Dhiedt Jonas, Deceuninck Andy, De Smedt Thomas, Vanderweyden Christophe, Vanden Bussche   Frederic

Na een verdiende overwinning en de titel:

De Kampioenen !!!

 In de beker konden we doordringen tot de kwartfinales na uitschakeling van De Kegge ( 3 - 0 ) en Ettelgem 82 ( 2 - 2 ,na het nemen van   strafschoppen 6 - 7 ), beide uit de eerste reeks. In de 1/4é finales was Ettelgem 68 onze tegenstrever. We verloren met 2 - 0,

 een terechte uitslag trouwens.
 Maar niemand die treurt om de beker, de titel in de tweede reeks maakte van het seizoen 2008 - 2009 een voltreffer, een seizoen   dat niet vlug   vergeten zal worden.

2009 - 2010

 Na een schitterend seizoen 2008 - 2009 was het de vraag hoe onze terugkeer naar de eerste reeks zou verlopen. We mochten   nieuwe spelers zoals   Coudeville Koen, Cresis Gilles, Cooleman Kristof en later ook Vandenberghe Gilles verwelkomen en het   moet gezegd dat we ons zeker hadden   versterkt, zowel op het veld als achteraf. De kalender had ons een moeilijke start bezorgd   met KV Beerst, Venus, Ettelgem 82.
 Maar na deze moeilijke start begonnen we wedstrijden te winnen en klommen we op naar de top5 van het klassement, met op   een moment  zelfs de tweede plaats.
 Overwinningen tegen onze buur VK Bekegem gaven natuurlijk nog wat extra motivatie en kon de sfeer in de groep enkel maar   versterken. Uiteindelijk stranden we op de vijfde plaats met 34 punten en als ploeg van 't stad. Een schitterende prestatie!

 Maar de kers op de taart was de bekermemorial "Roger Blomme ".Na in de 1/16é finales Oud Spelers Eernegem te verslaan met 6-1,

 stond in de 1/8é finale opnieuw een burenstrijd tegen VK Bekegem op het programma. Peptalk was niet nodig.
 We scoorden eerst, maar zeven minuten voor tijd lukte Bekegem de gelijkmaker. Maar hun geluk was van korte duur. Na de   aftrap en drie passen   verder stond het terug 2-1 voor Marcassou. De ontlading was enorm, VK Bekegem was koud gepakt en wij   gingen door naar de 1/4éfinales.

 Daar was Paars/Wit onze tegenstrever, een redelijk gemakkelijke overwinning: 4-1. Voor het eerst stond VK Marcassou in de   halve finales, tegenstander was Ettelgem 68.De kampioen uit de tweede reeks met slechts vier tegendoelpunten in een gans   seizoen was een heel taaie ploeg,

 het werd een spannende wedstrijd met als uitslag 2-2, en in de strafschoppenreeks die zelfs Aspe deed verbleken trapte onze

doelman  Dhiedt Jonas ons ticket voor de finale tegen de netten. Marcassou speelde de bekerfinale!!!

 In de finale wachtte ons E. St. Venus, we konden eigenlijk maar stiekem dromen van bekerwinst. We verloren de finale met 4-1 

 tegen een te sterke tegenstander. Maar alleen deelname aan de finale was voor ons al een overwinning. Een formidabel seizoen !!

Een foto van de ploeg in de finale op 1 mei 2010

2010 - 2011

 Na een geslaagd seizoen 2009 - 2010 zou het moeilijk worden om in het seizoen 2010 - 2011 even goed te presteren.De kompetitie 

 werd afgehaspeld zonder echte uitschieters, we haalden een zesde plaats met 28 punten, en in de beker werd de kwartfinale   verloren van Ettelgem 82.

 Rode draad in het seizoen was het feit dat we weinig tegendoelpunten slikten, maar moeilijk konden scoren.

 Al dient gezegd dat we bijna gans het seizoen nooit over een volwaardige aanvalslinie konden beschikken door kwetsuren.

 Tevens werd voor het eerst door de supporters een verkiezing georganiseerd voor de beste of verdienstelijkstespeler van het jaar.

 Nieuweling Declercq Jeroen won deze verkiezing met glans, gevolgd door John Beernaert en als derde, de bejamin

 van de ploeg Gilles Vandenberghe.
 Het werd ook het seizoen waarin we afscheid moesten nemen van enkele sterkhouders zoals John Beernaert, Philippe Vandaele,

 Steven Dezuttere, Mario Deschryver en Andy Deceuninck.
 Tijd dus om enkele nieuwe spelers te vinden en wie weet, het volgende seizoen voor wat opmerkelijke prestaties te zorgen.

2011 - 2012

 2011 - 2012, wat zou het ons brengen? Onze eerste kompetitie wedstrijd, een 0 - 3 overwinning op het veld van Eendracht Stene,
 en een 9 op 12 in de eerste vier wedstrijden deed sommigen al stiekem dromen van een plaats in de top drie.
 Doch het verdere verloop en puntenverlies in de heenronde zogde ervoor dat we halverwege de kompetitie ook halverwege de   rangschikking   stonden. Maar een beresterke terugronde ( 8 overwinningen, 2 maal verlies op 10 wedstrijden ) zorgde ervoor dat   op de laatste wedstrijd winst voor ons en puntenverlies voor Ettelgem 82 tegen onze buren van Bekegem ons op een gedeelde 3é   plaats bracht met Ettelgem 82,
 weliswaar met meer gewonnen wedstrijden in ons voordeel, wat ons toch een gedroomde derde plaats opleverde.

 Een seizoen met 13 op 20 gewonnen wedstrijden, 7 verloren en geen enkel gelijkspel leverde ons een derde plaats op in de Eerste   Reeks PERKEZ, sedert de oprichting van onze club in 1984 het beste resultaat ooit. Weliswaar hebben we daar geen prijs mee   gewonnen, maar het is toch een   prestatie die moeilijk zal te verbeteren zijn, of je moet al van meer durven dromen dan een   plaats in de top drie.
 Om af te sluiten, een kompetitie met een resultaat waar we fier mogen op zijn.

 De beker was vlug afgelopen voor ons. In de eerste bekermatch kregen we met FC Zerkegem een taaie tegenstander.
 Alhoewel we tijdens de wedstrijden tegen Zerkegem steeds goed voetbal brengen, en kansen krijgen,zijn het soms de kleine   details ( zonder deze te noemen ) die een wedstrijdverloop bepalen. We verloren met 1 - 0 en de beker was voorbij.

VK Marcassou 2011 - 2012

 Rechtstaand v.l.n.r. : secretaris Vermeulen Patrick, T2 Demey Rony, afgevaardigde Verschaeve Patrick, Declercq Jeroen, Vandenberghe 

 Gilles, T1 Vandenberghe Koen, Coudeville Koen, Dhiedt Jonas, Verschaeve Stijn, afgevaardigde De Schacht Henk.

 Zittend v.l.n.r. : Cooleman Kristof, Vanhessche Kris, Cooleman Anthony, Cresis Gilles, Dewanckele David, Vanden Bussche 

 Frederik, Rondelez Birger, Vanthournout Brend, Deschacht Dieter.

2012 - 2013

 2012 - 2013. Dat het moeilijk zou worden om onze vorig seizoen behaalde 3é plaats te bevestigen wisten we. We eindigden op de 

 zesde plaats met 25 punten.
 Toch konden we tegen de topploegen resultaten neerzetten, tweemaal winst tegen FC Zerkegem, winst tegen VK Bekegem,   gelijkspel tegen Stene.
 Daarentegen lieten we tegen de "mindere" ploegen dan weer punten liggen. Al bij al een rustig, probleemloos seizoen.
 In de beker starten we goed tegen O.S. Beerst met een 0-6 overwinning. Dat bracht ons in de 1/8é finale tegen Ettelgem 82. Het   werd een thriller die eindigde op een 2-2 gelijkspel en 3-1 in de strafschoppen in ons voordeel.
 In de kwartfinale gaven we partij tegen FC Zerkegem. Een heruitgave van de achtste finales, weliswaar eindigend op een 0-0   gelijkspel maar 4-1  in de strafschoppen wat ons naar de halve finale tegen O.S. Eernegem bracht.
 De kampioen van de tweede reeks die goed voetbal bracht, en een komplete offday van Marcassou liet zich duidelijk zien in de   cijfers. We verloren met 3-0 en het seizoen was ten einde.

2013 - 2014

 Het seizoen 2013 - 2014 werd een moeilijk jaar. We bevonden ons steeds op een plaats net buiten de degradatiezone, wat toch een 

 bepaalde
 druk deed ontstaan.

 Met een 4é laatste plaats en 32 punten dachten we ons veilig, maar een terugkeer naar drie reeksen zorgde er voor dat we 

 degradeerden naar de tweede reeks.
 Door het grote aantal kompetitie wedstrijden was er dit jaar geen plaats voor bekervoetbal.

2014 - 2015

 Bij de start van het nieuwe seizoen was de terugkeer naar eerste prioriteit. Beginnen met 4 op 9 was dan ook niet een ideale start.
 Maar toen werd een reeks neergezet van 12 op 12 gewonnen wedstrijden, waardoor we samen met VV Gistel titelkandidaat   werden.
 In het onderlinge duel wonnen we met 4 - 1, beide ploegen lieten nog wat punten liggen, maar door winst tegen FC De Hoek   konden we  de titel vieren.
 Er waren nog drie wedstijden te spelen, we hadden een voorsprong op onze titelconcurrent van zeven punten en VV Gistel was

 nog één wedstrijd bye.
 De titel was binnen, terug naar eerste.